Wij klinken en kussen, in Denemarken gooien ze met borden: zo wordt nieuwjaar gevierd in rest van de wereld

30-12-2018

Bron: Het Nieuwsblad

Wanneer de klok middernacht slaat, delen we weer kussen en onze beste wensen uit. We toosten met glazen champagne, en op nieuwjaarsdag lezen de kinderen hun nieuwjaarsbrief voor. Zo gaat de traditie in de Belgische huishoudens. Maar in het buitenland durven ze het een tikje anders, zelfs merkwaardig aan te pakken. Door oliebollen om middernacht in het frietvet te gooien, bijvoorbeeld, of door borden kapot te gooien aan de voordeur van je beste kameraad. En dat allemaal om elkaar het beste te wensen voor 2019.

Nederland, waar ze om middernacht massaal oliebollen bakken

Wanneer het nieuwe jaar ingeluid wordt, halen onze noorderburen de frietketels boven en bakken ze oliebollen. Dat gaat al eeuwen zo. De Friezen en Bataven deden al offers met vette deegwaren, nog voor er van oliebollen sprake was. Het vet moest ervoor zorgen dat boze geesten niet konden aanvallen met hun zwaarden. Want dankzij dat vet zouden die simpelweg van hun lichaam afglijden.

Spanje, waar ze voor de twaalfde klokslag twaalf druiven moeten eten

Geen champagne in een glas in Spanje, wel twaalf groene druiven, eentje voor elke maand van het komende jaar. Je moet ze allemaal tegelijk in je mond steken en voor de klok twaalf keer heeft geluid, moeten ze doorgeslikt zijn. Pas dan maak je de grootste kans op een écht gelukkig nieuwjaar. De opvallende traditie begon volgens sommigen eind negentiende eeuw, omdat er toen overschotten waren. Andere bronnen zeggen dan weer dat de Spanjaarden spiekten bij de Fransen, die traditioneel druiven en champagne op het menu hadden staan.

Griekenland, waar grote uien aan de voordeur hangen

In Griekenland hangen ze een grote ui aan hun voordeur op oudejaarsavond, als symbool voor wedergeboorte, vruchtbaarheid en groei. Omdat sommige uien zelfs als ze uit de grond getrokken zijn, toch nog verder ontspruiten. 's Ochtends halen de ouders de uien weg om hun kinderen ermee te wekken door ermee op hun hoofd te tikken. Die ui wordt overigens bewaard, zodat iedereen van het gezin een goede gezondheid en een lang leven kan leiden.

Oostenrijk, waar nieuwjaarswensen gepaard gaan met gelukszwijntjes

Bij een nieuwjaarswens hoort een varkentje, vinden ze in Oostenrijk. Geen echt uiteraard, al komen ze wel in alle soorten en vormen voor, vooral in marsepein of chocolade. Het zijn de zogenaamde Glücksschwein. Waarom ze volgens de Oostenrijkers zo veel geluk brengen, is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat men vroeger dacht dat wie varkens had thuis, vette jaren beleefde en veel eten zou hebben. Een zeug kan namelijk tot twaalf biggen werpen per keer. Tijdens Silvesteravond - zoals oudjaar daar heet - staat er ook dikwijls speenvarken, varkensribbetjes of karbonaadjes op het menu.

Denemarken, waar ze borden stukgooien bij hun vrienden

Een bord met een barst in? Of zelfs met een stuk af? In Denemarken zullen ze het niet weggooien maar net een heel jaar lang bewaren. Dat met maar één doel voor ogen: het voor de deur van hun beste vrienden en familie kapot gooien. Want wie veel gebroken rommel aan zijn voordeur heeft liggen op nieuwjaarsochtend, mag dat zien als een goed voorteken voor het nieuwe jaar.

Estland, waar ze 7, 9 of zelfs 12 keer eten op één dag

Wie in Estland nieuwjaar viert, trekt maar beter een broek aan met een rekbare band. De nieuwjaarstraditie bestaat daar namelijk uit eten, veel eten. Zeven, negen of zelfs twaalf maaltijden in één en dezelfde dag. Want dat zijn hun geluksgetallen én op die manier word je voor het komende jaar minstens even sterk als zeven mannen. En wie zich overgeeft aan flinke maaltijden viert de overvloed aan eten voor het komende jaar.

Japan, waar ze 107 keer rinkelen vóór, en 1 keer na middernacht

Geen eten bij de Japanners, wel 108 keer met een bel rinkelen, zodat alle ongelukkige gevoelens verdwijnen en je met een schone lei het nieuwe jaar kan ingaan. Pas op, je moet 107 keer rinkelen vóór de klok middernacht slaat, de laatste keer doe je net na middernacht. En voor je het belletje opnieuw rinkelt, moet het geluid uitgestorven zijn.

De Filipijnen, waar alles rond moet zijn

In de Filipijnen wordt alles plots rond in de nieuwjaarsperiode. Het eten op tafel is vaak rond, een druif of sinaasappel bijvoorbeeld. Mensen geven elkaar ronde muntjes cadeau en ook op hun kleding zijn bollen te vinden. Want cirkels wijzen op een afgeronde cyclus en brengen voorspoed.

Latijns-Amerika, waar ze massaal poppen verbranden

In Latijns-Amerikaanse landen zoals Panama en Ecuador maken ze radicaal komaf met het oude jaar en zijn boze geesten. Ze hebben popjes of zelfs vogelverschrikkers, die bekende lokale politici tot zelfs Batman afbeelden, en die ze dan verbranden. Vaak zit er ook een papiertje in met een boodschap, bijvoorbeeld een lijst met namen van mensen die je slecht hebben behandeld. Want dat neemt de slechte energie van het voorbije jaar weg voor het nieuwe begint.

Colombia, waar ze op wandel gaan met een koffer

Fervente reizigers kunnen deze traditie misschien ook even uitproberen. In Colombia laten mensen met oudjaar hun valies eens uit. Ze wandelen er het blokje mee om, in de hoop dat ze een avontuurlijk jaar tegemoet gaan.

Bron:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181229_04070059

https://drive.google.com/open?id=1lmkfeV5X90TtdBAnXULD-yfOA2p6978n

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin