Meer dan 1,2 miljoen Belgen zijn tijdelijk werkloos: wat zijn uw rechten en plichten?

07-04-2020

Bron: Het Nieuwsblad, Patrick Vincent

1.214.400 landgenoten hebben ondertussen tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Dat aantal blijft de laatste dagen stabiel. Misschien bent u een van hen, samen met bijvoorbeeld de profvoetballers van Waasland-Beveren en Cercle Brugge. We zetten uw rechten en plichten nog eens op een rij.


Wie komt in aanmerking voor een tijdelijke werkloosheidsuitkering?

Arbeiders en bedienden (in de privé-, de openbare en de non-profitsector), uitzendkrachten tijdens de duur van hun overeenkomst, contractuele medewerkers binnen een onderwijsinstelling, leerlingen die een alternerende opleiding volgen.

Wie komt niet in aanmerking?

Statutaire ambtenaren, studenten, stagiairs, zelfstandigen in hoofdberoep en vrije beroepen. Wie arbeidsongeschikt is, bijvoorbeeld door het virus zelf, kan ook geen aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen.

Welke zijn redenen voor tijdelijke werkloosheid?

- U zit vast in het buitenland en raakt niet op uw werk.

- U zit in quarantaine.

- Uw werkgever heeft zijn bedrijf moeten sluiten (bijvoorbeeld in de horeca of de kleinhandel) of mag zijn activiteiten niet meer organiseren (bijvoorbeeld sportclubs of culturele instellingen).

- Uw werkgever heeft geen werk meer voor u, omdat hij geen (genoeg) leveranciers of klanten meer heeft.

- Uw werkgever kan de maatregelen rond hygiëne of social distancing niet respecteren.

"In de praktijk zien we dat de RVA zeer flexibel is en bijna alle aanvragen automatisch valideert, zodra er een band is met het coronavirus", zegt Jan Buelens, professor arbeidsrecht van de Universiteit Antwerpen.

Moet ik zelf nog iets doen als mijn werkgever me naar huis heeft gestuurd?

U moet een formulier invullen en aan uw uitbetalingsinstelling bezorgen. Dit kan digitaal op de websites van de vakbonden ABVV, ACLVB, ACV en op die van de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Dat formulier moet ten laatste op 31 mei ingediend zijn.

Kan ik mezelf eenzijdig technisch werkloos verklaren, bijvoorbeeld als ik het te gevaarlijk vind om te gaan werken?

"Nee, zonder aanvraag van de werkgever komt u niet in aanmerking", aldus Buelens. "Als u vindt dat uw werkgever de maatregelen met betrekking tot telewerken, hygiëne en social distancing niet respecteert, kunt u dat wel signaleren bij de sociale inspectie of de politie."

Kan mijn werkgever mij verplichten om eerst mijn vakantiedagen op te nemen voor hij een aanvraag doet voor tijdelijke werkloosheid?

"Nee. Hij mag dat vragen, maar kan het niet afdwingen", zegt Buelens. "Vakantiedagen worden in onderling overleg vastgelegd. Wie vindt dat hij op een ongeoorloofde manier onder druk wordt gezet om vakantie te nemen, kan dat signaleren aan de sociale inspectie."

Heb ik na het aflopen van de tijdelijke werkloosheid nog recht op alle verlofdagen?

"Ja. De regering besliste om de periode van tijdelijke werkloosheid gelijk te stellen met uw normale werkperiode, maar dit moet nog worden bevestigd", zegt Buelens. "Als u vandaag nog twintig verlofdagen hebt voor 2020 en u had er nog geen gepland tijdens de periode van werkloosheid, dan hebt u na afloop van die periode nog altijd twintig dagen vakantie."

Ik had al verlof aangevraagd voor de paasvakantie, maar zit nu werkloos thuis. Krijg ik een werkloosheidsuitkering voor die dagen?

Nee. Tijdens die vakantiedagen wordt uw loon gewoon uitbetaald door uw werkgever. Alleen als die laatste u toestaat om het verlof alsnog in te trekken, kunt u een tijdelijke werkloosheidsvergoeding krijgen.

Wat gebeurt er als ik ziek word tijdens de tijdelijke werkloosheid?

U hebt alleen recht op gewaarborgd loon voor de ziektedagen die niet samenvallen met de dagen tijdelijke werkloosheid. Voor de overige ziektedagen ontvangt u uitkeringen van het ziekenfonds.

Mag ik andere betaalde activiteiten uitvoeren terwijl ik tijdelijk werkloos ben?

Dat mag, bijvoorbeeld als uitzendkracht of flexijobber, maar de inkomsten daarvan kunnen niet gecumuleerd worden met de werkloosheidsuitkering. U moet het melden. En zo nodig wordt het teveel aan betaalde uitkeringen teruggevorderd.

Hoeveel bedraagt de tijdelijke werkloosheidsuitkering?

De uitkering per dag dat u werkloos bent, bedraagt minimaal 55,59 euro en maximaal 74,17 euro. Daarbovenop komt een supplement van 5,63 euro per dag, omwille van de overmacht door corona. Op die bedragen wordt weliswaar 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Wie 26 keer per maand wordt uitbetaald, ontvangt netto dus tussen 1.165,93 en 1.519,79 euro. Daarbovenop komt voor inwoners van het Vlaamse Gewest nog eens een eenmalig bedrag van 202,68 euro in de tegemoetkoming van uw water- en energiefactuur.

Hebben profvoetballers die in verhouding veel minder sociale bijdragen betalen dan andere werknemers ook recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering?

"Juridisch hebben ze dat recht zeker", zegt Buelens. "Of dat beleidsmatig of maatschappelijk gewenst is, is een heel andere kwestie."

Bron:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200407_04915511

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin