Dossier zomerfestivals
Bron: VRT News
De "pain of paying" op festivals: "Cashless betalen is snel, veilig, en de toekomst, maar mensen geven zo meer geld uit"
Met Pukkelpop en Jazz Middelheim gaat de festivalzomer zijn laatste weken in. Wie wel eens naar een muziekfestival gaat, weet dat geld er vlot wordt uitgegeven. Vaak betaal je met klassieke drankbonnen, zoals op Pukkelpop. Tomorrowland zweert bij "pearls", de fictieve munt waarin het bedrag dat je op je festivalbandje oplaadt, wordt omgerekend. En andere evenementen doen het volledig "cashless": betalen doe je dan rechtstreeks met je bankkaart of een app. Het opzetten van een "cashless" betaalsysteem lijkt voor veel festivals de toekomst, maar is dat wel het beste idee? VRT NWS licht de verschillende betaalsystemen door, met hun voor- en nadelen.
De eerste halte op een evenement is voor veel mensen de kassa, om bonnetjes te kopen. Van de allergrootste festivals tot de kleinste dorpsfeesten: drankbonnen, -kaarten of -munten zijn goed ingeburgerd. Een van de voordelen: ga je voor de hele vriendengroep of familie iets bestellen, dan kan iedereen meteen zijn bonnen meegeven. Handig en duidelijk.
"Het systeem heeft zowel voor organisatoren als consumenten voordelen: festivalgangers kunnen sneller betalen aan de toog dan met geld, en de organisatie maakt gegarandeerd winst. Het is bewezen dat 10 tot 20% van de bonnetjes wordt vergeten en dus niet effectief wordt gebruikt, hoewel er wel voor betaald is", zegt econoom Geert Noels.
Een ander voordeel: wie fysiek geld uitgeeft, onder de vorm van papieren bonnetjes bijvoorbeeld, let beter op zijn budget dan wie elektronisch betaalt. Festivalgangers met drankbonnen op zak, hebben letterlijk in de hand hoe veel ze uitgeven.
Lees verder:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/14/festivals-betaalsystemen/
https://drive.google.com/open?id=1wPTmIgkjlSpA5vEkRAYkm9d-yXUiPCmV