De Berlinale van A tot Z
Bron: Metro
Februari is de kortste en (vaak) koudste maand van het jaar. De maand van Valentijn... en voor filmfans natuurlijk die van het Filmfestival in Berlijn. Vanaf donderdag brengt Metro in de Duitse hoofdstad verslag uit van het beste (en slechtste?) van deze 68ste editie. In afwachting is hier alvast een greep uit de festiviteiten.
Een korte geschiedenis...
De Berlinale zag het licht in 1951 en is uitgegroeid tot een van de drie belangrijkste filmfestivals in Europa - samen met Venetië (1932) en Cannes (1946), het populairste en bekendste festival bij het grote publiek. Berlijn is dan wel minder glitter en glamour (de Duitse winter, weet je wel) maar blijft wel een van de prominentste jaarlijkse afspraken van de filmindustrie. Naast de Competitie en Filmmarkt zijn er nog tal van andere secties: Panorama (in het teken van auteursfilms), Generation KPlus en 14Plus (jongerensectie), Forum (experimentele, vernieuwende, politiek geëngageerde films), Forum Expanded (videokunst, installaties), Culinaire sectie (films over koken), NATIVe (films uit Oceanië en de Stille Zuidzee) en nog veel meer...
Sinds zijn ontstaan werden op het festival een heleboel cineasten ontdekt: Sidney Lumet, Michelangelo Antonioni, Costa-Gavras, Ang Lee en Asghar Fahradi hebben allemaal een Gouden Beer (het equivalent van de Gouden Palm van Cannes) op hun schouw staan. Enkele van de recentere films die in Berlijn in première gingen en het nadien erg goed deden aan de box office, waren 'The Grand Budapest Hotel' van Wes Anderson en 'Boyhood' van Richard Linklater (2014). Ook de editie van 2017 leverde enkele pareltjes op: Gouden Beer 'On Body And Sou'l, die nog altijd te zien is in sommige zalen, en 'Una Mujer Fantástica': allebei genomineerd voor de Oscars in de categorie beste buitenlandse film.
Editie 2018
De sterren
Wie internationaal festival zegt, zegt rode loper en wereldsterren. Worden verwacht in Berlijn: Robert Pattinson en Mia Wasikowksa, helden van de western 'Damsel', Joaquin Phoenix en zijn regisseur Gus Van Sant voor 'Don't Worry, He Won't Get Far On Foot', Gael Garcia Bernal voor de Mexicaanse film 'Museo' en Colin Firth en Rupert Everett met 'The Happy Prince', een biopic over Oscar Wilde. Willem Dafoe, momenteel te zien in 'The Florida Project', is dit jaar de eregast.
Over Wes Anderson gesproken, die opent het festival met zijn 'Isle Of Dogs', een animatiefilm met een echte sterrencast voor de stemmen: Tilda Swinton, Bill Murray, Bryan Cranston en Greta Gerwig maken allen hun opwachting in Berlijn. Tot slot verwelkomt het festival ook enkele muzieksterren: Ed Sheeran komt 'Songwriter' voorstellen, een intieme documentaire over zijn leven, gedraaid door zijn neef. En rapster M.I.A. vertegenwoordigt de docu 'MATANGI/MAYA/M.I.A.' over zichzelf.
De Belgen
De Belgen zijn discreet van de partij in de sectie 'Talents' (250 personality's uit de filmwereld zijn uitgenodigd in Berlijn), met Pieter-Jan De Pue (regisseur van 'The Land Of The Enlightened' over Afghaanse kinderen) en Laura Vandewynckel (haar kortfilm 'Het Paradijs' was vorig jaar ook te gast in Cannes). In de sectie NATIVe stelt Annick Ghijzeings 'Ma'ohi nui, in the heart of the ocean my country lies' voor, die ze draaide in Tahiti.
In Forum Expanded ontdekken we 'It', een artistieke installatie van Anouk de Clercq en Tom Callemin. België ondersteunde ook coproducties zoals 'The Happy Prince' en 'Cobain' van Nanouk Leopold (sectie Generation). En last but not least staat 'Patser', dat momenteel potten breekt in eigen land, op de affiche van de 'Shooting Stars' van het festival. Matteo Simoni trekt dus ook naar Berlijn!
De Competitie
Naast Gus Van Sant en Wes Anderson dingen ook films uit Duitsland, Italië, Mexico en Iran mee naar de Gouden Beer. 'Utoya-22 July' reconstrueert het bloedbad van Anders Breivik in Noorwegen, en '3 days in Quiberon' is een biopic over Romy Schneider. 'Touch Me Not' van de Roemeense Adina Pintilie en 'Las Herederas' uit Paraguay zijn allebei debuutfilms. En tot slot nog de (erg) lange films 'My Brother's Name is Robert And He is An Idiot' (Duitsland) en 'Season of the Devil' (Filippijnen), die respectievelijk drie en vier uur duren. Buiten competitie mogen we natuurlijk Unsane niet vergeten, de nieuwe film van Steven Soderbergh ('Ocean's 11, 'Logan Lucky').
Maar ook...
Tussen de (minstens) honderd films die dit jaar geprojecteerd worden, vermelden we onder meer Monster Hunt 2, de sequel van een Chinese animatiefilm die een inslaand kassucces was in Azië (Berlijn kent maar al te goed het belang van die markt). In de sectie Forum stellen Hong Sang-soo ('The Day After'), Claire Simon ('Gare du Nord') en Sergei Losnitza ('A Gentle Creature') hun nieuwe films voor. In de sectie Panorama vertelt Game Girls het dagelijkse leven van meisjes uit de achterstandswijken in Los Angeles. O Proceso blikt terug op het ontslag van de Braziliaanse president Dilma Roussef, en Yardie is het regiedebuut van Idris Elba.
In de sectie Generation vinden we 'Allons Enfants', een Franse film met Sam Louwyck, 'Ceres' van de Belgische regisseur Janet Van Den Brand en 'Supa Modo', een Keniaanse film over een meisje dat superheldin wil worden. In de Culinaire sectie, tot slot, wordt elke voorstelling afgesloten met een degustatie. Op het menu onder meer 'Ramen Shop' van Eric Khoo, over (hoe raad je het) ramen in Singapore. Bij ons te zien in de herfst.
Zin gekregen? Heel wat voorstellingen zijn toegankelijk voor het grote publiek. Je moet er alleen wel de lange wachtrijen aan de kassa voor overhebben.
68ste Internationaal Filmfestival van Berlijn, van 15 tot 25 februari.
Elli Mastorou
https://nl.metrotime.be/2018/02/15/must-read/de-berlinale-van-a-tot-z/